Denní odpočinek

 V dnešním povídání si vysvětlíme dělení denního odpočinku. Měli byste vědět, že běžný denní odpočinek je 11 hodin. Zkrácený denní odpočinek je vše pod 11 hodin avšak minimálně 9 hodin. Denní běžný odpočinek mohu také rozdělit do dvou úseků, kde 1. část jsou 3 hodiny a 2. část je 9 hodin.

Na následujícím obrázku vidíte, kdy je, v případě dělení odpočinku, potřeba provést úsek 3 hodin v průběhu denní pracovní doby tzv. výkonu. Přičemž tento tzv. výkon může být až 15ti hodinový, abychom zbývajících devět hodin odpočinku stihli udělat ve čtyřiadvacetihodinovém úseku.

 

ŘÁDNÝ DENNÍ ODPOČINEK DĚLENÝ


ZKRÁCENÝ DENNÍ ODPOČINEK


 

V praxi toto znamená, že např. začnu ráno v Německu. Vyjedu na cestu a v průběhu svého tzv.  výkonu někde stojím min. 3 hodiny v kuse. Poté pokračuji dále v cestě, večer ukončím svůj tzv. výkon a dělám odpočinek v minimální délce 9 hodin. Vzhledem k tomu, že odpočinek je 9 hodin, tak na výkon mi zbývá 15 hodin (ve kterých stojím 3 hodiny) v jednom 24 hodinovém úseku. Takovýto odpočinek 3 + 9 hodin je nezkrácený, to znamená běžný. Proto takovýto odpočinek mohu vykonávat každý den, aniž by bylo nějak dotčeno nařízení.

 V případě nejasností mě prosím kontaktujte. Pro sdružení řidičů napsala MARRY.

 http://board.proridice.eu/viewtopic.php?f=47&t=1468