Pozor ještě to může klouzat

Přechod zimy do jarního období přináší další úskalí při jízdě vozidlem, stejně tak, jako přechod podzimu do zimního období. Toto období je příznačné pro časté výkyvy teplot okolo bodu mrazu, je také poměrně častý výskyt mlhy, která nám kromě zhoršené viditelnosti přináší i vlhkost nepříjemně namrzající. Vozovky jako ostatně celý zemský povrch jsou po tuhé zimě stále promrzlé a leckdy stačí sluneční svit k tvorbě náledí. Sluneční paprsky ohřívající vozovku totiž leckdy mohou vytvořit neviditelné náledí v místě kde je zvýšená vlhkost na vozovce.


Tuto skutečnost je třeba mít při každé jízdě na paměti. Jízdu nám také může komplikovat slunce samotné a to zejména při svém východu a západu. Svítí ve velice nepříjemném úhlu a oslňuje řidiče jedoucího proti němu. Je to jeden z mnoha faktorů ovlivňující bezpečnou jízdu. Je bezpodmínečně nutné, mít kvalitně očištěné čelní sklo, použití slunečních brýlí snad netřeba zmiňovat. Okna bývají často mastná i od topení a ne jen u kuřáků od cigaretového kouře.
Je dále potřeba věnovat zvýšenou opatrnost při jízdě lesními úseky, kde je naprosto odlišná teplota od silnice v otevřeném terénu, kam už třeba půl dne svítí sluníčko a vysuší povrch vozovky. Toto se právě ve stinných místech neděje, naopak se lze zde setkat s náledím a nebo v místech kde není chemický posyp se zbytky zledovatělého sněhu a nebezpečně klouzajících, v něm vyjetých kolejích.
Podcenění se však nedopouštějí pouze řidiči, ale i správci komunikací, kteří z různých důvodů, někdy nekontrolují všechny úseky a spoléhají na sjízdnost ověřenou v jiné době. Řidič nemůže spoléhat na oranžové cestářské vozy, musí vždy spoléhat jenom a pouze na sebe.
Vy, kdo nemáte vozidlo vybavené vlastním teploměrem si můžete pomoci v určení stavu vozovku například tím, že budete bedlivěji sledovat okraj vozovek, kde je často vidět zamrzlá louže, nebo omrzlá tráva na krajnici. Jsou to jednoduché orientační údaje často opomíjené, pro bezpečnou jízdu však nutné. Dále je nutné věnovat pozornost místům, kde na krajnicích odtává sníh a voda přetéká napříč vozovkou, nebo kde případně stéká voda z polí. Zde všude se může setkat s ledovými plotnami, které třeba v zatáčce můžou způsobit ve spojení s vyšší rychlostí vážnou nehodu.
Přejem všem spoustu kilometrů bez nehody.