Kolony za 18 miliard

Od úterního počátku sněžení, připomíná průjezd Prahou po novém obchvatu zlý sen, noční můru pro každého řidiče. Není asi zcela normální aby teplota okolo nuly zapříčila takový kolaps s jakým se v současných dnech potýká hlavní město. Není samo s sebou, že okruh R1 v úseku od Zličína po sjezd z ul. Evropská nebyl prvně po deseti letech včas ošetřen posypem a pluhován.

 Někde je něco špatně a bohužel za peníze našich spoluobčanů. Jinými slovy, občané a dopravci mohou platit a silničáři, resp. jejich vedení je opět zaskočeno něčím, co už meteorologové tři dny dopředu předvídali.
     Jak je možné že magistrát hl. města Prahy si vzal řidiče kamionů jako rukojmí a průjezd městem trvá 20 hod.?
     Jak je možné že tohle nepamatujeme, když kamiony jezdili Barrandovem a po jižní spojce?
Kde jsou časy, kdy se silnice ošetřovali posypem před prvním spadem?
Ano, je známo, že silničáři dle zákona pouze zmírňují následky zimy, ale kam se mají jít řidiči v kolonách najíst? Kde je nějaká hygiena? Copak to jsou jiní lidé, než ti co sedí na magistrátu a ve vedení firem co udržují silnice?
   Ano víme, že sněhu napadlo dost, víme, že na třeba na jižní spojce ležel už od včerejší 14 hod., kdy sněžit začalo. Po 14 té hodině zůstal stát kopec tzv. Klíčovák, kde neprojeli první kamiony. Krizový výbor zasedá od včerejšího večera. Výsledek? Unavení řidiči v zajetí kolon bez možnosti nějakého řešení, objízdné trasy, která vede zákazem 12ti tun atd. je nevyužitá, přestože může být lépe sjízdná.
     Je to velice psychicky náročná situace pro řidiče kamionů, kteří popojíždí v kolonách s vidinou následné pokuty za nedodržení bezpečnostních přestávek a odpočinku po denní činnosti. Z druhé strany jsou neustále nuceni podávat vysvětlení, proč nejsou na vykládce, kdo bude platit penále, výhružky vyhazovem, když si neporadí a nepojedou zákazem, případně bez odpočinku.
Tohle všechno nám přineslo současné počasí a někteří „chytráci“ sedící na místech, ze známosti, nikoli pro svoje vědomosti. Jinak totiž není možné, aby k tomuto docházelo. A nemyslím tím kalamitní situaci, ale ten nezájem o řidiče stojící v kolonách, nezájem o to aby se přesměrovala doprava, pokud to jde atd.
Pevné nervy všem, zima teprve začíná…